ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για την απόκτηση του Διπλώματος Ειδίκευσης οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες θα πρέπει να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς σε 8 εξαμηνιαία μαθήματα.
Τα μαθήματα διακρίνονται σε υποχρεωτικά και επιλογής.
- Στο 1ο εξάμηνο σπουδών, οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες παρακολουθούν 1 μάθημα υποχρεωτικό και 3 επιλεγόμενα μαθήματα.
- Στο 2ο εξάμηνο σπουδών, οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες παρακολουθούν 1 υποχρεωτικό μάθημα και 3 επιλεγόμενα μαθήματα.
- Στο 3ο εξάμηνο σπουδών, οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες ασχολούνται με την συγγραφή της Μεταπτυχιακής εργασίας (Διπλωματική Εργασία).
1ο Εξάμηνο - Υποχρεωτικό μάθημα
Το μάθημα αποσκοπεί στο να μυήσει τους φοιτητές σε βασικές έννοιες της σημειωτικής και του πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται:
- Το μοντέλο της γλώσσας, η έννοια του κειμένου στη σημειωτική
- Η τυπολογία του σημείου (εικόνα, ενδείκτης, σύμβολο) και η έννοια της (ατελούς) σημείωσης (C.-S. Peirce)
- Η έννοιες δήλωση και συνδήλωση, οι μυθολογίες, η έννοια της συνέργιας (R. Barthes)
- Η έννοια του κώδικα (U. Eco, R. Barthes)
- Οι σημασιολογικές ισοτοπίες, τo σημειωτικό τετράγωνο και η δυαδικότητα (A.-J. Greimas)
- Οι έννοιες της διακειμενικότητας και της διασημειωτικότητας (J. Kristeva, R. Jakobson, S. Petrilli, P. Torop)
- Η συνεισφορά του E. Cassirer και η «πολιτισμική σημειωτική»
- Η σημειόσφαιρα και τα συστήματα μοντελοποίησης (J. Lotman)
- Η κουλτούρα ως δομή: μύθος, μυθολογίες (C. Levi-Strauss), η χαμηλή και η υψηλή κουλτούρα (E. Hall)
- Η μετάβαση από την κουλτούρα ως κείμενο (ανθρωπιστικές σπουδές) στην κουλτούρα δράση/επιτέλεση (Geertz)
- Ο ρόλος του αναγνώστη (S. Hall, U. Eco)
Αναλυτική παρουσίαση του μαθήματος:
https://qa.auth.gr/el/class/1/600180761/M1
Διδάσκοντες: Ευάγγελος Κουρδής, Γρηγόρης Πασχαλίδης
2ο Εξάμηνο - Υποχρεωτικό μάθημα
Σκοπός του μαθήματος είναι η θεωρητική κατάρτιση και η πρακτική εξοικείωση των φοιτητών και φοιτητριών του ΔΠΜΣ «Σημειωτική, πολιτισμός και επικοινωνία» με την ερευνητική μεθοδολογία και πράξη, όπως αυτή πραγματώνεται στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές. Θα διερευνηθούν βασικά ερωτήματα οριοθέτησης, εγκυρότητας και δεοντολογίας που προκύπτουν πριν και κατά τη διάρκεια εκπόνησης ενός ερευνητικού έργου, με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση της ερευνητικής ταυτότητας κάθε μέλους και τη σταδιακή πρακτική προετοιμασία αυτού για τον σχεδιασμό και τη συγγραφή διπλωματικής εργασίας κατά το δεύτερο έτος των σπουδών στο ΔΠΜΣ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα παρουσιαστούν ερευνητικές μέθοδοι και εργαλεία – ποιοτικής, κυρίως, και δευτερευόντως ποσοτικής και μεικτής – έρευνας, ταξινόμησης, ανάλυσης και αξιολόγησης ερευνητικού υλικού, ενώ παράλληλα θα υπάρξει καθοδήγηση για τη διαμόρφωση ερευνητικών προτάσεων που θα αξιοποιούν γνώσεις σημειωτικής θεωρίας και ανάλυσης, και καινοτόμες ιδέες. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις και στοχευμένες πρακτικές ασκήσεις σχετικά με την εκπόνηση ερευνητικών εργασιών, που αφορούν μια πληθώρα συγγραφικών προκλήσεων κατά τη σύνταξη μιας διπλωματικής εργασίας: δομή, επιχειρηματικός και αναλυτικός λόγος, σαφήνεια στην έκφραση, διαχείριση βιβλιογραφίας και βιβλιογραφικών αναφορών, μορφοποίηση κειμένου, κ.ά.
Βασική αρχή οργάνωσης του μαθήματος θα είναι η διαρκής διαμορφωτική αξιολόγηση των φοιτητών και φοιτητριών σε συνδυασμό με συνεχή ανατροφοδότηση. Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, τα μέλη του τμήματος θα κληθούν να παραδώσουν μια ολοκληρωμένη ερευνητική πρόταση για τη συγγραφή της διπλωματικής τους εργασίας ή άλλου ερευνητικού έργου.
Αναλυτική παρουσίαση του μαθήματος:
https://qa.auth.gr/el/class/1/600205949
3ο Εξάμηνο - Διπλωματική Εργασία
Η διπλωματική εργασία (Δ.Ε.) γράφεται στην ελληνική γλώσσα και μόνο με ειδική άδεια της Ε.Δ.Ε. σε ξένη γλώσσα. Η έκταση της Διπλωματικής Εργασίας είναι περίπου 16.000 λέξεις, σε γραμματοσειρά Times New Roman,με διάστιχο 1,5 και 12άρι μη συμπεριλαμβανομένων των σημειώσεων, της βιβλιογραφίας, των πινάκων, κλπ.
Υποβάλλεται στα μέλη της τριμελούς επιτροπής αξιολόγησης και στη γραμματεία του ΔΠΜΣ έντυπα ή ηλεκτρονικά.
Η αξιολόγηση της εργασίας γίνεται μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών από την υποβολή της.
Η Δ.Ε. βαθμολογείται από τον επιβλέποντα και τα δύο μέλη χωριστά και ο βαθμός κοινοποιείται στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ. Ο Μ.Ο. των τριών βαθμολογητών είναι ο βαθμός της Δ.Ε.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Το μάθημα θα αρθρωθεί σε τρεις άξονες. Ο πρώτος (μάθημα 1-3) θα εξετάσει ιστορικά και μεθοδολογικά ζητήματα της σημειολογίας και της ιστορίας της τέχνης, με έμφαση στις παραδόσεις των Aby Warburg και Μeyer Shapiro αφενός και Ferdinand de Saussure και Algirdas-Julien Greimas. O δεύτερος άξονας (4-8) αφορά στη χρήση διαφορετικών προσεγγίσεων από ιστορικούς της τέχνης και μελετητές της εικόνας (Rosalind Krauss, Stephen Bann, Mieke Bal, Klaus Sachs-Hombach κ.ά.), ενώ ο τρίτος άξονας (μαθήματα 9-12) στη λεγόμενη «σημειωτική του πολιτισμού», καθώς και σε πραγματεύσεις της ιστορίας των μέσων και της «σημειόσφαιρας» την εποχή της μαζικής επικοινωνίας.
Διδάσκουσα: Λία Γυιόκα, Παναγιώτης Μπίκας
Αναλυτική παρουσίαση του μαθήματος:
https://qa.auth.gr/el/class/1/600123662