Την Τρίτη 6.2.2023 στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στο πλαίσιο του μαθήματος "Κοινωνιογλωσσολογία και εφαρμογές στην πολυγλωσσία'' του Π.Μ.Σ. «Γλωσσικές, Λογοτεχνικές και Διαπολιτισμικές Σπουδές στο Γαλλόφωνο και Ευρωπαϊκό Χώρο» (κατεύθυνση: Διδακτική των Γλωσσών και Νέες Τεχνολογίες στη Γλωσσική Επικοινωνία) θα λάβει χώρα η διάλεξη της Αναστασίας Στάμου, Καθηγήτριας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας-Κοινωνιογλωσσολογίας-Ανάλυσης Λόγου του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ με θέμα "Διαπολιτισμική επικοινωνία και Κριτικές Σπουδές Λόγου".
Περίληψη της εισήγησης
Στο σύγχρονο διεθνοποιημένο περιβάλλον, οι επικοινωνιακές προκλήσεις είναι ποικίλες (π.χ. παρανοήσεις λόγω διαφορετικών αξιακών προσανατολισμών, κοινωνικές διακρίσεις λόγω εθνοπολιτισμικών
προκαταλήψεων) και η ανάπτυξη πολυγλωσσικών δεξιοτήτων, αν και αναγκαία, δεν επαρκεί. Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθούν ξενοφοβικές και εθνοκεντρικές συμπεριφορές και να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η επικοινωνία μεταξύ ατόμων με διαφορετικό γλωσσικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, έχει προταθεί η καλλιέργεια δεξιοτήτων διαπολιτισμικής επικοινωνίας. Ωστόσο, ως αντικείμενο, η διαπολιτισμική επικοινωνία έχει δεχθεί κριτική πως έχει συμβάλει, στην πραγματικότητα, στην ενίσχυση των στερεοτύπων, μέσα από την αντίληψη του πολιτισμού ως ενός δεδομένου και αντικειμενικού συνόλου κοινωνικών χαρακτηριστικών ή ψυχολογικών τάσεων που κατέχουν τα μέλη μιας ομάδας.
Γι’ αυτό τον λόγο, έχουν προταθεί σύγχρονες προσεγγίσεις της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, όπως η υπερπολιτισμική (transcultural) και η κριτική λογοαναλυτική προσέγγιση, οι οποίες επιχειρούν να ξεπεράσουν τους περιορισμούς που έχουν αναδειχθεί. Μέσα από τη συζήτηση συγκεκριμένων παραδειγμάτων από τον δημόσιο λόγο για την πολυγλωσσία και τη διαπολιτισμικότητα, θα διαφανεί πως οι «γλώσσες», οι «πολιτισμοί» και οι «(εθνικές) ταυτότητες» δεν είναι αντικειμενικές οντότητες, αλλά αποτελούν ιδεολογικές κατασκευές του λόγου, στις οποίες εμπλέκονται συγκεκριμένες σχέσεις ισχύος.
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε την ιστοσελίδα στην οποία θα λάβει χώρα το σεμινάριο καθώς και σύντομη περιγραφή του περιεχομένου:
https://authgr.zoom.us/j/95945433149?pwd=M29TdStBQWI1NytyQys0Zit6cFZoQT09#success